środa, 19 lutego 2014

Szarlotka z bitą śmietaną na orzechowym biszkopcie

Zastanawiam się, czy w ogóle powinnam to ciasto nazywać szarlotką. Dla mnie to taka na ciepło, na kruchym cieście, z dużą ilością cynamonu. To jest zupełnie inne, bardzo delikatne.
Ciasta warstwowe na biszkopcie kojarzą mi się ze smakami znanymi z dzieciństwa. Zwykle kolorowe, z dodatkiem owoców, galaretki, podawane na specjalne okazje. Poniższe ciasto równie świetnie sprawdzi się jako pieczone w okrągłej formie. Jest bardzo wysokie i sycące, z solidną warstwą jabłek i bitej śmietany. Nie szarlotka, a jabłkowo-orzechowy tort :)

Szarlotka z bitą śmietaną na orzechowym biszkopcie
na formę 24x36cm - wychodzi bardzo wysokie!

Blat biszkoptowy (upiec dwa):

5 jajek
5 łyżek mąki pszennej tortowej

6 łyżek mielonych orzechów włoskich
5 łyżek cukru

łyżeczka proszku do pieczenia
lub w wersji mniej okazyjnej możemy poprzestać na jednym biszkopcie na spód, z 6 jajek

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Do masy delikatnie wmieszać mąkę, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Odstawić oba blaty do wystudzenia.

Masa jabłkowa:

litrowy słoik masy jabłkowej
1 galaretka (preferowana agrestowa)

Masę jabłkową podgrzewamy w garnku, w ciepłej rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy, by zaczęła tężeć.

Warstwa śmietankowa:

500ml śmietanki 30%
1 galaretka

Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Odstawiamy, by zaczęła tężeć. Śmietankę ubijamy na sztywno, do ubitej wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy.

Przełożenie: blat biszkoptowy - tężejąca masa jabłkowa - blat biszkoptowy - warstwa śmietankowa. Ciasto przechowujemy w lodówce.



Przepis otwiera prowadzoną przeze mnie akcję na Durszlaku - więcej po kliknięciu w banner. :)

Ciasta przekładańce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz