wtorek, 4 lutego 2014

Ciasto kokosowo-bananowe z solonym karmelem

Ten przepis łączy w sobie moje ulubione smaki. Banany, najlepiej prawie czarne, mocno dojrzałe. Do tego kokos, który mogłabym łączyć z niemal wszystkim. Proste, ucierane ciasto, lecz charakteru dodaje mu słodki karmelowy sos. Koniecznie z dodatkiem szczypty soli! Szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu, a w smaku iście niebiańskie. Bardzo, bardzo aromatyczne.


Ciasto kokosowo-bananowe z solonym karmelem

120 g masła
2 jajka
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
3 małe/2 duże miękkie, dojrzałe banany
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody do pieczenia
0,5 szklanki cukru
30-50g wiórek kokosowych

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka i dalej ubijać. Następnie dodać kolejno jogurt, rozgniecione banany, ekstrakt waniliowy, mąkę z sodą, wiórki kokosowe. Piec w okrągłej formie o wymiarach 22 cm (moja miała 23 cm, lecz dość nieregularny kształt) w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40-45 minut.
Gotowe ciasto polać solonym sosem karmelowym - można skorzystać na przykład z tego przepisu.


Kokosowo

2 komentarze: