sobota, 1 lutego 2014

Śmietanowiec piña colada

Kokosowo-ananasowy. Popularne połączenie, kojarzone głównie z drinkiem o tej samej nazwie. Równie znany i lubiany jest przepis , który stanowił dla mnie bazę. To ciasto nazywa się też, niezbyt zachęcająco, styropianem, lub, co bardziej oddaje jego smak, sernikiem bez sera. W wersji pina colada nabiera odrobinę egzotycznego charakteru.  Delikatne, pyszne, niedrogie i stosunkowo proste w wykonaniu :) Jeśli wolimy uzyskać bardziej jednolitą strukturę, zamiast wiórek kokosowych możemy użyć budyniu o takim smaku.



Śmietanowiec piña colada
przepis-baza


Ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek 0,5 szklanki cukru pudru
250 g masła pokrojonego w kostkę
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i umieszczamy je w lodówce. Przygotowujemy masę śmietankową:

Masa śmietankowa:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 16g cukru z wanilią)
1200-1300g kwaśnej śmietany 12% lu 18% (koniecznie w temperaturze pokojowej!)
2 opakowania (2x40g) budyniu śmietankowego bez cukru
wiórki kokosowe - według uznania, ja dodałam 2/3 szklanki
+ 1 puszka ananasów w syropie

Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Z białkami delikatnie i powoli mieszamy po kolei: proszek budyniowy, kwaśną śmietanę i wiórki kokosowe. Ananasy kroimy w kwadraty o wymiarach około 1x1 cm.
Na blachę o wymiarach 20x33 cm ścieramy na tarce pierwszą część ciasta w taki sposób, by utworzyła w miarę jednolity kruchy spód. Na niego wykładamy i wyrównujemy masę śmietankową. Równomiernie rozkładamy kawałki ananasów, a na wierzch ścieramy pozostałą część kruchego ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut.

Kokosowo

1 komentarz: