piątek, 28 lutego 2014

Bezglutenowe brownie z suszonymi figami

Na początku była paczka bakalii. Potem niepohamowana ochota na coś mocno czekoladowego. I powstało to...
Przepis autorski, ciasto nie ma w sobie ani grama mąki, jest wilgotne, ciągnące, a jednocześnie delikatnie chrupiące za sprawą bakalii i mielonych orzechów. Koniecznie spróbujcie :)


Bezglutenowe orzechowe brownie z suszonymi figami

150g masła
180g gorzkiej czekolady
łyżka likieru czekoladowego lub kawowego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
100 g cukru
100g mielonych migdałów
100g mielonych orzechów włoskich
2 jajka
4-5 suszonych fig

Masło roztopić razem z czekoladą. Dodać cukier i wymieszać z masą. Następnie dodawać kolejno jajka, mielone orzechy i migdały, ekstrakt waniliowy i likier. Na końcu delikatnie wmieszać pokrojone suszone figi. Ciasto rozprowadzić na kwadratowej blaszce o boku 23 cm (może być nieco mniejsza, wówczas będzie wyższe). Piec około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz