luźna inspiracja - przepis na dwie duże porcje, lub trzy mniejsze
1 łyżka masła
1 średnia cebula
300 g marchewki
1 duża pietruszka + natka do dekoracji
1,5-2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1 czerwona papryka
370 ml bulionu
sól, pieprz
+ opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Paprykę kroimy na 3-4 dość spore kawałki i zapiekamy w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i siekamy w plasterki.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną na drobno cebulę i gotujemy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy marchew, pietruszkę, paprykę i gotujemy przez 12-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy bulion, imbir i skórkę z pomarańczy (opcjonalnie także posiekaną natkę pietruszki). Gotujemy przez około pół godziny, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeśli preferujemy rzadszą konsystencję, możemy dodać więcej bulionu lub 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Podawać z natką pietruszki lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz