sobota, 11 stycznia 2014

Ciasteczka półfrancuskie z płatkami migdałowymi

Przepis używany przeze mnie odkąd tylko pamiętam. Popularne ciasto półfrancuskie na bazie śmietany, z jedną nietypową modyfikacją - dodatkiem płatków migdałowych. Sprawiają, że ciasteczka mają ciekawszą teksturę i są przyjemnie chrupiące. Połączenie bardzo proste, lecz trudno się od niego oderwać :)

Ciasteczka półfrancuskie z płatkami migdałowymi

600g mąki
400g masła
8 łyżek śmietany
4 żółtka
trochę ponad 1/3 szklanki cukru
100-150g płatków migdałów
+cukier puder do posypania


Z masła, mąki, śmietany, żółtek i cukru zagnieść kruche ciasto. Dodać płatki migdałów i ponownie zagnieść - powinno być elastyczne, ale nie klejące. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Wykrawać foremkami kształty i ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza do zrumienienia - około 15 minut. Gotowe ciastka obtoczyć w cukrze pudrze.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz