
Ciasto kokosowo-bananowe z solonym karmelem
120 g masła
2 jajka
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
3 małe/2 duże miękkie, dojrzałe banany
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody do pieczenia
0,5 szklanki cukru
30-50g wiórek kokosowych
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka i dalej ubijać. Następnie dodać kolejno jogurt, rozgniecione banany, ekstrakt waniliowy, mąkę z sodą, wiórki kokosowe. Piec w okrągłej formie o wymiarach 22 cm (moja miała 23 cm, lecz dość nieregularny kształt) w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40-45 minut.
Gotowe ciasto polać solonym sosem karmelowym - można skorzystać na przykład z tego przepisu.
<3 solony karmel!
OdpowiedzUsuńmniam! :)
OdpowiedzUsuń