Kruche pomarańczowe gwiazdki
(porcja na trzy blachy)
przepis bazujący na klik
200g masła (jedno opakowanie)
130g cukru pudru
1 pomarańcza średniej wielkości
3 żółtka + 1 żółtko do posmarowania (jeśli wolimy grubszą warstwę, można dodać trochę białka) 300g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
+cukier do posypania
Dokładnie myjemy pomarańczę, wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę. W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki i proszek do pieczenia.
Cukier ucieramy wraz z masłem na puszystą masę. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, 3 żółtka i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy wymieszane wcześniej składniki suche łyżka po łyżce, wciąż ucieramy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, lub (wersja dla niecierpliwych) przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na minimum 3 godziny. Ten etap jest konieczny, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
Po leżakowaniu w lodówce lub zamrażarce wałkujemy ciasto na grubość około 4-5mm. Wycinamy foremką gwiazdki i układamy na blaszce. Smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem wedle upodobań.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.



śliczne są! dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńsuper takie pyszne gwiazdki na powitanie Nowego Roku:)
OdpowiedzUsuń